Home

Achtergrond

Zuid-Holland versoepelt criteria voor landgoederen

De belangrijkste wijzigingen betreft het oppervlakte. Het minimum oppervlakte wordt verlaagd naar 5 hectare. Dit was tot nu toe 10 hectare. Ook word de ontwikkeling van landgoederen overal mogelijk, behalve in natuur- en recreatiegebieden. Verder zijn er een aantal kleine wijzigingen waardoor de aanvrager meer vrijheid krijgt. Ook mag een grotere woning worden gebouwd.

Door aanpassing van de regeling wil de provincie Zuid-Holland het makkelijker maken om een landgoed op te richten. Ontwikkeling van deze landgoederen verbeteren volgens de provincie de kwaliteit van de ruimtelijke ordening. De provincie zal elk landgoed individueel beoordelen. Hierbij zal vooral gekeken worden of het landgoed bijdraagt aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. De regeling zal een openbare inspraakprocedure doorlopen waarna het wordt opgenomen in de nota Planbeoordeling.

Om een woning op een landgoed te mogen bouwen moet de aanvrager ten minste op 90% van het landgoed nieuwe natuur ontwikkelen. Ook moet deze 90% voor het publiek toegankelijk zijn.

Lees ook Bestemmingswijziging naar bos aangemerkt als vergunningsaanvraag

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.