Home

Achtergrond

Wijziging bestemmingsplan biedt mogelijkheid om vervangingsreserve te vormen

Het wijzigen van het bestemmingsplan beperkt de bedrijfsvoering van een agrarische onderneming dusdanig, dat hier gesproken kan worden van overheidsingrijpen. Dit bepaalde ook de Hoge Raad in het beroep dat was aangespannen door de staatssecretaris van Financiën. Hierdoor kan de veehouder een vervangingsreserve vormen van de winst behaald op de verkoop van zijn melkquotum.

Het bestemmingsplan werd gewijzigd in “agrarisch gebied met natuurwaarde en landschappelijke waarde”. Een deskundigenrapport kwam tot de conclusie dat het bedrijf hierdoor genoodzaakt was de activiteiten binnen afzienbare termijn te beëindigen. Het hof kwam in mei al tot de conclusie dat de wijziging als overheidsingrijpen moest worden beschouwd. De staatssecretaris van Financiën ging echter in cassatie.

De Hoge Raad komt nu ook tot dezelfde conclusie, verklaart het beroep ongegrond en staat de vorming van de vervangingsreserve toe.

Meer informatie Uitspraak van de Hoge Raad
Lees ook Wijziging bestemmingsplan fiscaal gezien overheidsingrijpen
Lees ook Fiscale gevolgen afstoten tak bedrijf vooralsnog beperkt

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.