Home

Achtergrond

Westland wil ex-tuinder in bedrijfswoning laten

De gemeente Westland is het niet eens met het beleid van de provincie Zuid-Holland dat tuinders die hun bedrijf beëindigen niet in hun bedrijfswoning mogen blijven wonen. De gemeente vindt het schrijnend als tuinders gedwongen worden hun huis te verlaten. De provincie wil echter niet meewerken aan wijzigingen van het bestemmingsplan om burgerbewoning in individuele gevallen mogelijk te maken. De zaak ligt nu bij de Raad van State.

Als een tuinder een agrarisch bedrijf beëindigd of verkoopt aan een burger, verbiedt het bestemmingsplan dat de ex-tuinder of een burger in het huis gaat wonen. In een tuinbouwgebied mag alleen een ondernemer of bedrijfsleider met zijn gezin wonen. Bij het wijzigen van de bestemming moet de gemeente de bestemming middels een aanpassing van het bestemmingsplan wijzigen in een gewone woning.

De gemeente Westland heeft dit in een aantal gevallen getracht, maar de provincie Zuid-Holland heeft dat geblokkeerd. De gemeente heeft dit besluit aangevochten bij de Raad van State. De gemeente gebruikt als argument dat veel oudere tuinders hun bedrijf noodgedwongen moeten verkopen omdat het economisch gezien te klein is geworden of er geen opvolger aanwezig is.

Sinds 2003 weigert de provincie een wijziging goed te keuren in het geval de afstand tussen de woningen en de agrarische bestemming minder dan 25 meter bedraagt. De provincie wil de uitkomst van een projectplan afwachten. Ook eist de provincie dat een deelbestemmingsplan wordt opgesteld in plaats van dat de procedure tot wijziging van de bestemming in het bestemmingsplan zelf gevolgd wordt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.