Home

Achtergrond

Veerman: overgangstermijn melkleasen ruim genoeg

In de praktijk hebben melkveehouders volgens minister Veerman 3 jaar om de melkproductie te hervatten. Het gevolg is echter wel dat ze de laatste twee jaar geen inkomen hebben uit het verleasen. De minister vindt dat lang genoeg. Bovendien staat de Europese regelgeving geen langere periode toe.

Dat antwoordt de minister op eerder gestelde kamervragen. Een melkveehouder kan het lopende melkjaar zijn quotum nog geheel verhuren. Daarna vervalt het aan de nationale reserve. De veehouder krijgt het volledige quotum weer toegewezen indien hij in 2005/2006 of 2006/2007 weer 70% van het toegewezen quotum in 2004/2005 volmelkt. Feitelijk is er volgens Veerman dus een overgangstermijn van drie jaar.

In kamervragen had de VVD vragen gesteld over het ontbreken van een regeling voor hardheidsgevallen. Een hardheidsclausule voor een algemene bevoegdheid om van de regel af te wijken is niet toegestaan. Op basis van de EU-regelgeving moet ieder beroep op overmacht individueel worden beoordeeld. Veerman geeft aan dat dit zal gebeuren door het Productschap Zuivel. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven zal het laatste woord hebben.

Meer informatie Brief van Veerman aan de Tweede Kamer
Lees ook Alternatieven verleasen: valkuilen en risico’s

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.