Home

Achtergrond

Tweede Kamer zal niet aandringen op waterschaderegeling

Boeren hoeven niet meer te rekenen op een waterschaderegeling. De kamer zal minister Veerman hier niet om verzoeken. De fractiewoordvoerders van CDA, PvdA en VVD vinden de brief, die landbouwminister Cees Veerman eerder deze week naar de Kamer stuurde, overtuigend. Veerman houdt in deze brief vast aan zijn standpunt dat waterschade een verzekerbaar ondernemersrisico is.

In deze brief zet Veerman nog eens uiteen dat er vanaf 18 maart 2004 voor boeren de mogelijkheid bestond om zich te verzekeren tegen regenschade. Dit kan bij verzekeraar Agriver. Dat de verzekering van LTO, Aquapol, nog niet actief was komt doordat door de Pensioen- en verzekeringskamer een nieuwe partij getoetst moet worden. Volgens Veerman is er in de diverse media ruim voldoende aandacht besteed aan de mogelijkheid voor boeren om zich te verzekeren tegen regenschade. Dat er voor de waterschade een vergoeding komt lijkt vrijwel uitgesloten.

Boeren die in ernstige financiële problemen komen kunnen en beroep doen op het Besluit bijstandsverlening 2004 (Bbz) en het Borgstellingsfonds (Bf). Dit is echt een laatste redmiddel. Zolang een bank nog wil financieren of er voldoende eigen vermogen, is kan er op deze regelingen geen beroep worden gedaan. Een andere belangrijke voorwaarde is dat het een levensvatbaar bedrijf betreft.

Meer informatie Brief aan de Tweede Kamer
Lees ook Agriver alternatief voor Aquapol

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.