Home

Achtergrond

Tuinder betaalt niet-betaalde premies schijnconstructie

Een tuinder die gebruik heeft gemaakt van coöperatie Europool – een papieren constructie voor tewerkstelling van Poolse arbeidskrachten – moet de premie betalen die Europool niet heeft afgedragen aan het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (Uwv). Dat oordeelde de Centrale Raad van Beroep. Als aan Europool een vergunning tot uitlener was verstrek, en de tuinder aangifte had gedaan van de inlening, had dit voorkomen kunnen worden.

De ondernemer exploiteerde een tuinbouwbedrijf en had door bemiddeling van Europool contracten gesloten met Poolse vennootschappen. Deze Poolse bedrijven kopen de gewassen, oogsten de producten en verkopen ze vervolgens weer aan de tuinder terug. De tuinders betalen via de meerprijs bij terugkoop van hun producten precies het uurloon van de Poolse arbeiders.
Na het faillissement van Europool is een tuinder aansprakelijk gesteld voor de niet-betaalde premies. Volgens het Uwv is er sprake van een schijnconstructie, waarbij de tuinder de Poolse werknemers inleent.

De Centrale Raad van Beroep stelt dat Europool zich inderdaad heeft gedragen als een uitzendbureau voor Poolse werknemers. Volgens de Raad had de betreffende tuinder zelf na moeten gaan of de ter beschikkingstelling van werknemers gebeurde door middel van de vereiste vergunning. Verder had hij aangifte moeten doen van de inlening van werknemers. De tuinder is volgens de Raad daarom terecht aansprakelijk gesteld voor de niet-betaalde premies.

Meer informatie Uitspraak Centrale Raad van Beroep

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.