Home

Achtergrond

Kamer wil opnieuw onderhandelen in Brussel, maar kabinet niet

In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid er bij het kabinet aan te dringen om de mestonderhandelingen met Brussel te heropenen. Als politiek signaal is aanvaarding van zo’n motie voor het kabinet ongewenst, maar feitelijk gezien verandert er niet veel. Staatssecretaris Pieter van Geel (milieu) heeft al gezegd dat hij de motie niet zal uitvoeren.

De LPF diende donderdag een motie in waarin de bewindspersonen Veerman (landbouw) en Van Geel worden verzocht de onderhandelingen met de Europese Commissie te heropenen. Coalitiegenoot Gert Jan Oplaat (VVD) steunt dit verzoek, tot grote ontevredenheid van de bewindslieden. CDA’er Ger Koopmans steunt, ondanks eerdere kritiek op het mestbeleid van het kabinet, de motie niet. PvdA’er Harm Evert Waalkens overweegt dat wel te doen. Hij zegt dat dit niet is omdat hij de kritiek van LPF en VVD op het mestakkoord deelt. Waalkens is ontevreden omdat hij vindt dat Veerman en Van Geel in hun nieuwe mestbeleid te weinig doen om de koeien in de wei te houden.

Van Geel is echter van mening dat het mestakkoord een feit is, en er niet meer over valt te onderhandelen. De uitgangspunten van het mestbeleid staan niet ter discussie.

Lees ook Hoogproductieve melkveebedrijven krijgen hogere excretienorm

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.