Home

Achtergrond

Geen planschade vanwege bouw woning tegenover varkensbedrijf

De Raad van State besliste dat een varkenshouder in Hilvarenbeek geen recht had op planschadevergoeding. Zijn uitbreidingsmogelijkheden werden namelijk niet beperkt door de wijziging van het bestemmingsplan. Deze wijziging maakte de bouw van een woning tegenover zijn bedrijf mogelijk. De varkenshouder meende dat hierdoor zijn uitbreidingsplannen niet door konden gaan. Maar onder het oude bestemmingsplan kon hij ook niet uitbreiden.

De varkenshouder claimde op grond van artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) een planschadevergoeding. Op 25 januari 2000 is voor het betreffende gebied het bestemmingsplan “Buitengebied” in werking getreden. Dit maakte de bouw van een woning tegenover het varkensbedrijf mogelijk. Deze woning beperkt volgens de varkenshouder de uitbreidingsmogelijkheden van zijn bedrijf, waardoor hij schade lijdt.

Een schadevergoeding wordt alleen toegekend indien er sprake is van een nadeliger situatie door wijziging van het bestemmingsplan. Op basis van het oude bestemmingsplan kon het bedrijf alleen uitbreiden als er verschillende vrijstellingen zouden worden verleend. Onder het regime van het nieuwe bestemmingsplan is dat niet gewijzigd. De varkenshouder ging er echter vanuit dat deze vrijstellingen zouden worden verleend. Volgens de rechtbank Breda is de situatie niet veranderd en is er geen recht op planschadevergoeding. Ook de Raad van State kwam in deze zaak niet tot een ander oordeel.

Meer informatie Uitspraak van de Raad van State
Lees ook Hoge Raad: Geen leges bij aanvraag planschadevergoeding

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.