Home

Achtergrond

Geen kennelijke fout: vermelde code was een geldige combinatie

Een op verzoek van Laser gewijzigde aanvraag bevatte geen ongeldige gewascodes. Volgens het College van het Beroep voor het bedrijfsleven was er dan ook geen sprake van een kennelijk fout. Dat de oorspronkelijke fout hersteld mocht worden na de uiterste aanvraagtermijn, kwam omdat Laser tegenstrijdigheden in de aanvraag ontdekte.

Voor perceel nummer 2 had de aanvrager op het formulier voor de aanvraag van de EU-akkerbouwsteun een ongeldige combinatie ingevuld. Hij kreeg het formulier van Laser terug met het verzoek onvolkomenheden inzake twee andere percelen te corrigeren. De akkerbouwer ontdekte zelf echter ook de fout bij perceel nummer 2. Door deze aanpassing ontstond er een geldige combinatie van de gewascode en de bijdragecode. Hiermee had Laser dus een ingevuld aanvraagformulier dat geen tegenstrijdigheden meer bevatte.

In november wilde de aanvrager de gewascode en bijdragecode van perceel nummer 2 alsnog wijzigen, omdat hij een fout had gemaakt. Dit werd afgewezen en later werd ook het bezwaar afgewezen. Ook het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaarde het beroep ongegrond. Alleen bij een kennelijke fout, dat wil zeggen tegenstrijdigheden, kan alsnog een correctie plaatsvinden.

Deze zaak geeft wederom weer aan dat zorgvuldigheid geboden is bij het invullen van de codes. Alleen een kennelijke fout kan achteraf worden gewijzigd. In deze zaak liep de aanvrager € 4.500 aan subsidies mis.

Meer informatie Uitspraak van het CBB
Lees ook Geen ‘kennelijke fout’: geen akkerbouwsteun

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.