Home

Achtergrond

Braakzones van vijf meter langs waterlopen toegestaan

Komend seizoen zijn braakstroken met een minimumbreedte van 5 meter langs waterlopen toegestaan. De percelen moeten een minimumoppervlakte van 0,05 hectare hebben. Voor overige percelen gaat een minimumbreedte gelden van 10 meter en een minimumoppervlakte van 0,1 hectare. Voor komend seizoen kunnen akkerbouwers nog rekening houden met de nieuwe normen. De oude normen waren 10 meter en 0,1 hectare langs waterlopen en 20 meter en 0,3 hectare op overige percelen.

Door smallere stroken toe te staan wordt het aantrekkelijker om teeltvrije zones langs waterlopen aan te leggen. Ook de mogelijkheden voor zogeheten natuurbraak nemen toe, er kan twee maal zoveel randlengte aan braakgelegde percelen ontstaan. Daardoor neemt de belasting van het oppervlaktewater door bestrijdingsmiddelen en meststoffen af.

De smalle braakstroken moeten grenzen aan oppervlaktewater, ingezaaid worden met een groenbemester en er mogen geen meststoffen en chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Lees ook Braakpercentage komend seizoen weer 10 procent

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.