Home

Achtergrond

Zelfstandigenaftrek omhoog en vennootschapsbelasting omlaag

Als het aan staatssecretaris Wijn ligt gaat de zelfstandigenaftrek flink omhoog en wordt de vennootschapsbelasting geleidelijk verlaagd. Om dit budgettair op te vangen verdwijnt het grijze kenteken voor bedrijfswagens en zal de energiebelasting worden verhoogd. Wijn heeft voor deze plannen de steun van het kabinet.

De zelfstandigenaftrek bedraagt nu nog € 6.585. Volgens de plannen wordt dat volgend jaar € 8.345. In 2007 zou de aftrek moeten uitkomen op € 9.235. De vennootschapsbelasting wordt in stappen verlaagd van 34,5% nu, naar 31,5% in 2005 naar circa 30% in 2007.

Om de kosten van de deze belastingmaatregelen deels te compenseren wil Wijn de bestelauto’s op grijs kenteken afschaffen. Dit betekent en lastverzwaring van € 200 tot € 500 per bedrijfswagen voor de wegenbelasting. Volgens hem wordt nu te veel misbruik gemaakt van de bedrijfswagens. Zo’n 20% van de auto’s met grijs kenteken staan op naam van particulieren en ook worden deze bedrijfswagens veelal voor privé-ritjes gebruikt. Verder zal de energiebelasting worden verhoogt. Daarnaast zal in 2006 de ziektekostenpremie met gemiddeld € 300 stijgen. Voor directeurgrootaandeelhouders komt er een kleine lastenverzwaring. De drempel voor het betalen van winstbelasting zal iets stijgen.

Lees ook Wél een onderneming bij meerdere kleinschalige activiteiten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.