Home

Achtergrond

Verpacht weiland voor WOZ aangemerkt als bedrijfsmatige exploitatie

Voor de vaststelling van de WOZ-waarde van een landgoed had de gemeente Weststellingwerf 12 hectare omliggende weilanden bij de woning onterecht meegewaardeerd. Volgens het gerechtshof Leeuwarden werden de cultuurgronden in deze zaak wel degelijk bedrijfsmatig geëxploiteerd en zijn zodoende vrijgesteld voor de WOZ. Dat de gronden in gebruik zijn gegeven en pas later verpacht, verandert niets aan deze situatie.

De heffingsambtenaar was van mening dat de weilanden niet bedrijfsmatig worden geëxploiteerd omdat er volgens hem sprake is van verkoop van grasgewas. Ook spreekt hij tegen dat de percelen in gebruik zijn gegeven tot 1 mei 2001.

In deze zaak woont de voormalig agrariër nog op zijn boerderij, maar heeft hij de omliggende weilanden bij een boer in gebruik gegeven. Op 1 mei 2001 werd een pachtovereenkomst opgesteld. De boer verklaart dat hij de percelen al sinds 1995 in gebruik heeft voor zijn landbouwbedrijf. Het gerechtshof ziet geen reden om aan de verklaring te twijfelen en stelt de heffingsambtenaar in het ongelijk. De bijna 12 hectare weiland blijven buiten de WOZ-waardering, waardoor het onroerend goed niet voor € 595.000 wordt aangeslagen, maar slechts voor € 360.000.

Meer informatie Uitspraak van het Gerechtshof Leeuwarden
Lees ook Verkochte huiskavel was voor WOZ vrijgestelde cultuurgrond

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.