Home

Achtergrond

Stakingsaftrek mag op oudedagsreserve in mindering worden gebracht

Ondernemers mogen stakingsaftrek toepassen op de gevormde oudedagsreserve bij geruisloze doorschuiving. Dit wordt alleen toegestaan indien de gehele onderneming wordt doorgeschoven en de oudedagsreserve wordt opgeheven.

Dit besluit treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2001 en loopt vooruit op de nieuwe wetgeving. De ondernemer moet een verzoek doen tot herziening bij de belastinginspecteur. Zelfs aanslagen die al onherroepelijk vaststaan worden herzien. Dit verzoek dient voor het einde van dit jaar te worden ingediend bij de belastinginspecteur.

Bij de invoering van de wet IB2001 is er onduidelijkheid ontstaan over de toepassing van de stakingsaftrek bij de opheffing van de oudedagsreserve. In de oude wet was de oudedagsreserve onder een andere afdeling opgenomen dat de winst uit onderneming. Nu is dit beide opgenomen onder één afdeling. Hierdoor is er onduidelijkheid ontstaan. In de Wet IB2001 was geen wijziging beoogd ten opzichte van het oude beleid. Vooruitlopend op de aanpassing van de wetgeving wordt verrekening van de stakingsaftrek op de oudedagsreserve toegestaan.

Meer informatie Besluit van de staatssecretaris van Financiën
Lees ook Geruisloze doorschuiving heeft ook gevolgen agrarische sector

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.