Home

Achtergrond

Saldo aardappelen wordt niet negatief beïnvloed door ontkoppeling

De ontkoppeling van de landbouwproductie en EU-steun zal geen invloed hebben op het saldo van poot- en consumptieaardappelen. Dit is te danken aan de verordeningen die de lidstaten nu uitwerken. Hierin wordt bepaald dat het recht op EU-steun vervalt zodra er geen marktordeningsgewassen worden geteeld.

Dit is de conclusie van het LEI-rapport dat is opgesteld in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie. De onderzoekers stellen zelfs dat het saldo iets positief zal worden beïnvloed. Dit komt doordat het saldo van de marktordeningsgewassen daalt. Ook zullen er geen grote verschuivingen in de aardappelarealen plaatsvinden. Dat zelfde geldt ook voor arealen groente en fruit.

De gewasgekoppelde toeslagen maken vanaf 2005 plaats voor bedrijfstoeslagen. EU-lidstaten mogen zelf bepalen welk model ze gebruiken. Verschillende landen, waaronder Nederland en Schotland, kiezen voor een historisch referentiesysteem bij de bepaling van de bedrijfssteun. Duitsland en Engeland kiezen voor regionalisatie.

Lees ook Loskoppelen steun van productie meest fundamentele beslissing

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.