Home

Achtergrond

Rendementsheffing verpachte gronden in box III blijft ongewijzigd

De rendementsheffing voor verpachte gronden in box III blijft ongewijzigd. Dat meldt de staatssecretaris van Financiën in zijn antwoord op kamervragen. Ook ziet hij niets in het plan van LTO om verpachte gronden altijd in box I te belasten, ook al behoren de gronden niet tot de onderneming.

De kamervragen zijn ontstaan door het feit dat een verpachter een rendement van 2% op zijn gronden mag halen, maar voor de fiscus wordt aangeslagen voor een fictief rendement van 4%. De staatssecretaris geeft aan niet van deze regel te willen afwijken. Op 9 april is een besluit gepubliceerd met normbedragen. De 2% wordt berekend over de vrije waarde en de 4% over de normbedragen voor de waarde in verpachte staat. De normenbedragen voor de gronden in onverpachte staat zijn vastgesteld op 90% van de waarden gebaseerd op DLG cijfers. De waarde in verpachte staat loopt uiteen van 45 tot 97,5 % van de normbedragen in onverpachte staat.

De staatssecretaris ziet niets in het plan van LTO om alle gronden in box I te belasten. De inkomsten die hieruit zouden worden behaald zijn dan belast. Gronden die behoren tot de onderneming van de belastingplichtige worden nu wel belast in box I en niet in box III. Afwijking van deze systematiek van het IB 2001 zou niet wenselijk zijn. Voor één vermogensbestanddeel zou dan een uitzondering worden gemaakt.

Meer informatie Antwoord van de staatssecretaris op Kamervragen
Lees ook Financiën komt met normen voor verpachte gronden in box III

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.