Home

Achtergrond

Door dochter bewoonde bedrijfswoning overdragen tegen vrije waarde

De dochter van een ondernemer bewoonde de bedrijfswoning zonder contract of overeenkomst. Deze woning moet tegen vrije waarde worden overgedragen bij de bedrijfsoverdracht. Dit bepaalde het hof Den Bosch in haar uitspraak. Hiermee werd de belastinginspecteur in het gelijk gesteld.

In deze zaak woonde de dochter vanaf 1997 alleen in de bedrijfswoning. Zij betaalde geen huur en er was ook geen overeenkomst of contract over het gebruiksrecht. Eind 1998 tekenen de dochter en vader een intentieverklaring tot ontbinding van de vennootschap en overdracht van de onderneming. Hierin wordt bepaald dat de nadere details nog zullen worden uitgewerkt. Wel wordt nadrukkelijk bepaald dat de dochter de woning wenst te kopen tegen de waarde in bewoonde staat. De woning werd door een onafhankelijk taxateur gewaardeerd op € 86.500 in verhuurde staat en € 155.000 vrij van huur en gebruik. Op 17 maart 2000 vindt de notariële overdracht plaats.

In geschil is of de woning kan worden overgedragen tegen de waarde in bewoonde staat en of dit moet plaatsvinden tegen de waarde van eind 1998 toen de intentieverklaring is opgesteld of tegen de waarde per 17 maart 2000. Het hof is het met de belastinginspecteur eens dat dit moet gebeuren tegen de waarde per 17 maart 2000. De voorwaarden in de intentieverklaring waren nog te vrijblijvend. Ook is geen datum genoemd voor de overdracht.

Belangrijker nog is dat het hof de inspecteur steunt wat de waarde van de woning betreft. Deze moet worden overgedragen tegen de waarde vrij van huur en gebruik en niet in bewoonde staat. Volgens het hof zijn er geen schriftelijke stukken waaruit blijkt dat de dochter de woning mag gebruiken of huurt. Bij verkoop zou de vader de dochter de woning kunnen uitzetten en tegen de vrije waarde verkopen.

De waarde van de belaste verkrijging steeg ineens enorm. Een duur foutje dat makkelijk voorkomen had kunnen worden met een schriftelijke overeenkomst. In een andere uitspraak over bedrijfsoverdracht van grond tegen de waarde in verpachte staat besliste het hof ook dat er een schriftelijke overeenkomst moet zijn. Als die er niet is dan moet worden overgedragen tegen de vrije waarde.

Meer informatie Uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch
Lees ook Maatschap oom en neef; geen vrijstelling overdrachtsbelasting

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.