Home

Achtergrond

Beschikbare gelden voor jonge boeren gehalveerd

Eind vorig jaar stelde minister Veerman de jonge boeren een subsidie in het vooruitzicht van 20 miljoen euro. De helft van dit bedrag zou uit Brussel moeten komen. Brussel zal hieraan echter niet meewerken. Minister Veerman wil nu zelf een regeling opzetten, maar met een beperkt budget van € 10 miljoen.

Brussel heeft als eis dat de gelden van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) alleen gebruikt mogen worden als de boeren de zogeheten gebruikelijke goede landbouwmethoden naleven. De EU heeft eerder namelijk aangeven dat Nederland niet aan de goede landbouwpraktijk voldoet zolang niet aan de nitraatrichtlijn wordt voldaan.

Zolang dat niet het geval is wil Veerman geen nieuw voorstel indienen in Brussel. Nederland zal met de nieuwe Nederlandse plannen voor het mestbeleid op zijn vroegst in 2006 zijn.

Tot die tijd probeert minister Veerman een regeling op te zetten met € 10 miljoen alleen Nederlands geld. Deze regeling zal echter ook goedgekeurd moeten worden door Brussel, omdat de steun aan jonge boeren concurrentievervalsend zou kunnen zijn.

Meer informatie Brief van minister Veerman aan de Tweede Kamer
Lees ook Veerman stelt jonge boeren 20 miljoen in vooruitzicht

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.