Home

Achtergrond

Polen beschouwd als werknemers en niet als zelfstandig ondernemer

Een Nederlandse BV gaat samen met een aantal Polen een vennootschap onder firma aan. De BV organiseert echter alle werkzaamheden en de Polen ontvangen een vastgesteld bedrag per uur. De Belastingdienst beschouwt de BV dan ook als een uitzendbureau en heft loonbelasting na. Daarboven krijgt de BV ook nog een aanslag voor de BTW die over de vergoeding had moeten worden geheven en een flinke boete.

De Polen ontvangen een vergoeding per uur die was gerelateerd aan de winst van de onderneming. Volgens de inspecteur en ook het Gerechtshof is er sprake van opzet omdat een valse voorstelling van zaken is gegeven. De Polen zijn eigenlijk niet meer dan een werknemers, wiens vergoeding ook voor een klein deel afhangt van de winst van de onderneming.

De naheffing van de loonbelasting vindt plaats tegen het anoniemtarief van 52%, daarnaast krijgen de ondernemers een boete opgelegd van 50%, omdat er sprake is van opzettelijke misleiding. Ook ontvangen de ondernemers een naheffing voor de BTW. Het Hof beschouwt de BV als een uitzendbureau die werknemers tegen een vergoeding ter beschikking stelt. Hierover moet BTW worden geheven, ook dit is niet gedaan. Ook hier legt het Hof een boete op. In totaal bedragen beide naheffingen inclusief de boete bijna € 150.000.

Deze zaak laat zien dat het aangaan van een schijnonderneming met buitenlandse werknemers behoorlijke risico’s met zich mee brengt.

Meer informatie Uitspraak over loonbelasting van het Gerechtshof Den Haag
Meer informatie Uitspraak inzake BTW van het Gerechtshof Den Haag
Lees ook Voorkom brutering door juiste identificatie werknemers

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.