Home

Achtergrond

Pachters domeingronden mogen melkquotum verkopen

Pachters van domeingronden die zelf niet melken en hun melkquotum volledig verleasen, krijgen toestemming om hun quotum te verkopen. De helft van de verkoopopbrengst moet worden afgestaan aan Domeinen. Alle eventuele samenwerkingsconstructies met melkveehouders worden niet toegestaan.

Dit hebben minister Veerman van Landbouw en staatssecretaris Wijn van Financiën besloten. Pachters die hun melkquotum tot nu toe volledig verleasen dreigden in de problemen te komen, omdat dit door aanpassing van de regeling Superheffing niet meer is toegestaan. Zelf de melkproductie hervatten is voor de meesten geen optie. De verkoop van het quotum is alleen toegestaan na toestemming van de verpachter.

Omdat de overdracht van melkquotum alleen plaats kan vinden gekoppeld aan de grond, staat Domeinen het in deze situatie toe dat de pachtgrond voor een periode van een jaar en een dag wordt onderverpacht aan een melkveehouder. Domeinen claimt wel de helft van de opbrengst van het melkquotum, deze verdeling is gebaseerd op de jurisprudentie.

De verpachting van grond met melkquotum voor een langere periode is nadrukkelijk niet toegestaan. Het uitgangspunt van Domeinen is altijd geweest dat de pachter en niemand anders het gepachte land persoonlijk exploiteert.

Meer informatie Brief van minister Veerman aan de Tweede Kamer
Lees ook Pachter krijgt toestemming om melkquotum te verkopen

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.