Home

Achtergrond 219 x bekeken

LEI en Alterra positief over ruimte-voor-ruimte buiten reconstructiegebieden

De ruimte-voor-ruimte regeling die nu geldt voor de reconstructiegebieden kan ook buiten deze gebieden worden toegepast. Hierdoor zal de kwaliteit van het landelijk gebied verbeteren. Dat staat in een rapport van het Landbouweconomisch instituut (LEI) en Alterra.

In deze regeling wordt de sloop van stallen en bedrijfsgebouwen betaald uit de opbrengst van de verkoop van woningbouwkavels. De regeling kan voor stallen, kassen en andere bedrijfsgebouwen gelden. Als de regeling doorgang vindt is het volgens de onderzoekers wel van belang dat er duidelijke richtlijnen worden gesteld op welke locaties mag worden gebouwd. Aan de rond van bestaande dorpen of ook op de plaats van het gebouw dat wordt gesloopt. In de huidige regeling ligt die beslissing bij de diverse gemeenten.

Het succes van de regeling zal afhangen van de vraag naar kavels op het platteland. De nieuwe Nota Ruimte biedt gemeenten meer vrijheid omtrent het aantal te bouwen woningen. Nu kent elke gemeente nog strikte woningcontingenten en bieden de ruimte-voor-ruimte kavels extra bouwmogelijkheden.

Mocht deze regeling doorgang vinden dan kan dit in veel gebieden een oplossing zijn voor kleine bedrijven die hun bedrijven willen staken. Op dit moment zijn deze bedrijven lastig te verkopen omdat er vrijwel geen belangstellenden zijn.

Meer informatie Rapport Ruimte-voor-ruimte-regeling

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.