Home

Achtergrond

Heretikettering opnieuw volgens nieuwe regels

Het Gerechtshof Den Haag besliste dat de overbrenging van de woning van bedrijfsvermogen naar privé-vermogen (heretikketering) moet plaatsvinden volgens het nieuwe regime. Dit is in lijn met de uitspraken tot nu toe, maar tegengesteld aan het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Die adviseerde om heretikettering toe te staan volgens het oude regime, waardoor de overbrenging onbelast blijft.

De winst die gemaakt wordt bij overbrenging van de woning van ondernemingsvermogen naar privé-vermogen is belast onder het nieuwe regime, maar was vrijgesteld onder het oude regime. Verandering van de keuze kan alleen bij bijzondere gebeurtenissen, bijvoorbeeld bedrijfsovername of in dit geval een wetswijziging. Het Hof redeneert dat de keuze pas gemaakt kan worden op het moment dat de nieuwe wet van kracht is en dus volgens de nieuwe regels moet plaatsvinden.

Deze uitspraak van het Gerechtshof Den Haag volgt de uitspraken van andere gerechtshoven. Het blijft dus afwachten of de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal overneemt. Het is nog onduidelijk wanneer de Hoge Raad met een uitspraak komt. In eerdere uitspraken werd wel toegestaan dat wordt afgezien van heretikettering als dit volgens het nieuwe regime moet plaatsvinden. Het is verstandig om in procedures dit voorbehoud te maken.

Meer informatie Uitspraak van het Gerechtshof Den Haag
Lees ook Advocaat-generaal: heretikettering volgens oude belastingregime
Lees ook Landbouwvrijstelling wederom volgens het nieuwe regime

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.