Home

Achtergrond

Eerste Kamer stemt in met afschaffing WAZ

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de afschaffing van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) per 1 augustus 2004. Nieuwe uitkeringen worden nog wel verstrekt tot 1 augustus 2005. Zelfstandig ondernemers zijn vrij om zich bij een particuliere verzekeraar te verzekeren of om geen verzekering af te sluiten.

Gezien de wachttijd van één jaar is er dus vanaf 1 augustus 2005 geen instroom meer mogelijk. Sinds begin van dit jaar hoefde er al geen premie meer te worden betaald, maar zelfstandig ondernemers zijn nog wel verzekerd tot 1 augustus 2004. Diegene die op 1 augustus 2005 een uitkering ontvangen, behouden deze uitkering.

De WAZ wordt afgeschaft omdat de meeste zelfstandigen de premie veel te duur vonden in verhouding tot het minimum uitkeringsniveau. De ondernemers kunnen zich nu zelf bij een particuliere verzekeraar verzekeren. Voor zelfstandigen met gezondheidsrisico’s is een soort overgangsregeling overeengekomen. Deze zouden anders bij particuliere verzekeraars buiten de boot vallen of een flinke premie moeten gaan betalen. Ondernemers met een verhoogd gezondheidsrisico moeten zich binnen drie maanden na afschaffing van de WAZ aanmelden voor een nieuwe verzekering.

Lees ook Zelfstandigen met gezondheidsrisico's krijgen alternatief voor WAZ

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.