Home

Achtergrond

Wél een onderneming bij meerdere kleinschalige activiteiten

Een echtpaar met meerdere kleinschalige activiteiten in een Vof komt in aanmerking voor zelfstandigenaftrek. Dat oordeelde het Hof in Arnhem. Het Hof beschouwt de kleine rundveetak wel als bron van inkomen en een onderneming. Bovendien blijkt uit de eigen urenregistratie dat het bedrijf, als de tijdsbesteding aan alle activiteiten wordt opgeteld, aan het urencriterium voldoet.

Het bedrijfje bestaat uit een dierenpension, een rundveehouderij en kweek en verkoop van kerstbomen. Naast het kleinschalige bedrijf, waarmee in 1998 een totale omzet van € 8443 is behaald, werkt de ondernemer 1646 uur per jaar in loondienst. De inspecteur van de belastingen was van mening dat voor de 9 tot 11 koeien 395 uren per jaar nodig zijn.
Uit de urenregistratie blijkt dat de ondernemer 790 uur per jaar kwijt is aan de rundveetak, 962 uur aan het pension en 116 uur aan de kerstbomen. Volgens de inspecteur kan de winst uit de kerstbomenverkoop en de veehouderij niet worden beschouwd als winst uit onderneming, zodat de ondernemer niet voldoet aan het urencriterium.

Volgens het Hof kon de ondernemer aantonen dat de werkzaamheden ten behoeve van de runderen zijn gericht op het behalen van positieve opbrengsten. Ook de kweek en verkoop van kerstbomen is een ondernemersactiviteit, omdat investeringen risico met zich meebrengen.
Met een urenregistratie heeft de ondernemer aangetoond dat hij meer uren kwijt is aan zijn bedrijf dan aan het werk in loondienst. Volgens het Hof is sprake van een arbeidsintensieve en inefficiënte bedrijfsvoering, op een wijze zoals dat in de jaren ’50 gebeurde. Het berekenen op basis van moderne standaardbedrijfseenheden (SBE’s) wijst het Hof daarom af.

Meer informatie Uitspraak Hof Arnhem

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.