Home

Achtergrond

Vervroegde afschaffing SPAK gaat niet door

Na veel tegenstand vanuit de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Wijn besloten om de vervroegde afschaffing van de SPAK niet door te zetten. De SPAK wordt nu, zoals oorspronkelijk het plan was, per 1 januari 2006 afgeschaft. Doordat de SPAK niet vervroegd wordt afgeschaft stijgen de WAO-premies wel.

De Specifieke Afdrachtskorting (SPAK) blijft voorlopig dus tot 1 januari 2006 bestaan. De SPAK is een korting op de loonheffing voor werkgevers indien zij werknemers in dienst hebben de niet meer verdienen dan 110,5 procent van het minimumloon. De korting bedraagt in 2004 € 1.093,= en in 2005 € 552,=. De stijging van de loonkosten zouden voor de werkgevers zo’n 3 procent bedragen. Werkgevers en ook de kamer waren bang dat dit banen zou gaan kosten. Staatssecretaris Wijn heeft het voorstel daarom nu teruggedraaid.

Om het op begrotingsniveau budget-neutraal te houden stijgt de WAO-premie wel. Per 1 juli 2004 zal de WAO-premie met 0,4 procent stijgen naar 7,85 procent. In de jaren daarna zal de WAO-premie langzaam dalen, maar zal in 2005 nog met 0,2 procent worden verhoogd ten opzichte van de oorspronkelijke premie.

Meer informatie Brief aan de Tweede Kamer over uitstel afschaffing SPAK
Lees ook SPAK wordt per 1 juli 2004 afgeschaft

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.