Home

Achtergrond

Varkenshouders krijgen BTW opkoopvergoeding terug van fiscus

De Belastingdienst moet een groep van 600 varkenshouders in totaal ruim € 3,5 miljoen aan BTW terugbetalen. De varkenshouders hadden de BTW afgedragen van de vergoeding die zij hadden ontvangen van de opkoopregeling in varkenspestperiode in 1997.

Dat is de uitspraak van het Gerechtshof in Den Bosch. De zaak was namens 600 varkenshouders aangespannen door de Abab in Tilburg. De varkenshouders hebben in 1997 tijdens de varkenspestperiode vanwege de overvolle stallen meegedaan aan de opkoopregeling. Zij hebben toen een vergoeding ontvangen. Laser heeft deze vergoeding toen gesplitst in een koopsom en 6% BTW, waardoor de varkenshouders een deel terugmoesten betalen aan de fiscus.

Volgens fiscalist Van der Laak van de Abab mag over schadevergoeding echter geen BTW worden berekend. Maar volgens de wet moet de belastingdienst de BTW innen, ook al is deze onterecht berekend. Het gerechtshof heeft nu dus bepaald dat de BTW onterecht in rekening is gebracht en dat de Belastingdienst deze aan de varkenshouders moet terugbetalen. Dit geldt alleen voor de 600 varkenshouders die de rechtszaak hebben aangespannen. Landelijk gezien schat Van der Laak de onterecht geïnde BTW op zo’n € 25 miljoen.

Meer informatie Uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.