Home

Achtergrond

LNV presenteert lijst met producten co-vergisting

Het ministerie van LNV heeft de lijst gepubliceerd met producten die ondernemers aan mest in een vergistingsinstallatie mogen toevoegen. Het niet mogen gebruiken van deze producten was lange tijd een struikelblok in de ontwikkeling van mestvergisting in Nederland. Dankzij het zogenoemde co-vergisten neemt het rendement van een installatie fors toe.

De ‘witte lijst’ ziet er als volgt uit: gerst, haver, rogge, tarwe, weidegras, kuilgras, snijmaïs, kuilmaïs/maïssilage, CCM, voederbieten, aardappelen, (suiker)bieten, bietenstaartjes- of –puntjes, witlofpennen, erwten, lupinen, veldbonen, energiemaïs, koolzaad, zonnebloempitten, olievlas, vezelvlas en groenten en fruit. Door aanpassing van de Meststoffenwet 147 mag het vergiste mengsel van drijfmest en co-vergistingsmateriaal vervoerd of verkocht worden.

Met het toevoegen van deze producten kan mest efficiënter worden vergist, waardoor het rendement van dergelijke installaties fors verbeterd. In Duitsland is het bijvoegen van producten al langer toegestaan, waardoor de ontwikkeling van mestvergisting veel verder is dan in Nederland.

Meer informatie Wijziging Meststoffenbeschikking

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.