Home

Achtergrond

Geen verhoogde stakingsaftrek voor ondernemer die in stakingsjaar 55 wordt

Een ondernemer staakt zijn onderneming op 54-jarige leeftijd. In de loop van het jaar wordt hij 55 en wil hij een beroep doen op de verhoogde stakingsaftrek. Het Hof Den Haag stond deze aftrek echter niet toe. In deze casus zou dat het belastbaar inkomen met ruim € 10.000 verlagen. Deze uitspraak is opmerkelijk gezien eerdere rechtspraak.

De ondernemer staakt op 31 juli 2001 zijn onderneming. Hij is op dat moment 54 jaar. Later in dat kalenderjaar bereikt hij de leeftijd van 55 jaar. De ondernemer doet doen ook een beroep op de verhoogde stakingsaftrek op basis van Artikel I a, eerste lid, van de Invorderingswet IB 2001. Hij verwijst hierbij naar een eerdere uitspraak van het Hof Den haag van 9 mei 2000. Deze besliste dat de leeftijd aan het einde van het kalenderjaar bepalend is voor de vraag of de verhoogde stakingsvrijstelling kan worden toegepast.

Nu beslist het Hof dus anders. Dit is in lijn met het beleid van Financiën. De toenmalige staatssecretaris publiceerde een besluit als reactie op de uitspraak van het Hof Den Haag. Hierin melde de staatssecretaris dat de uitspraak geen richtlijn is voor het beleid van de Belastingsdienst en dat de zaak zou worden voorgelegd aan de Hoge Raad. De Hoge Raad heeft tot op heden nog geen uitspraak gedaan.

Meer informatie Uitspraak van het Hof Den Haag
Meer informatie Uitspraak van het Hof Den Haag van 9 mei 2000
Meer informatie Besluit van Financiën van 1 augustus 2000

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.