Home

Achtergrond

'Gebruiksnormen zandgronden onaanvaardbaar'

Tijdens een mestbijeenkomst in Marum maakte akkerbouwvoorman Aike Maarsingh de nieuwe gebruiksnormen voor de zandgronden bekend: 50 kilo stikstof uit dierlijke mest in het noorden en zuiden, 130 tot 140 kilo in het midden. De akkerbouwsector kan hier totaal niet mee uit de voeten.

Het ministerie van LNV wil de genoemde cijfers niet bevestigen. Volgens Maarsingh ligt de oorzaak van het verschil in de normen bij de teelt van gewassen. In het noorden en het zuiden worden volgens hem intensievere gewassen geteeld. Ondanks deze cijfers gaat Maarsingh er vanuit dan minister Veerman zich aan de eerdere belofte houdt dat een optimale bemesting van de gewassen mogelijk moet blijven.

Vanuit de hele sector komen geluiden dat als deze normen werkelijkheid zouden zijn het gebruik van dierlijke mest op de zandgronden sterk zal afnemen. Teelttechnisch gezien is het gebruik van dierlijke mest op zandgrond juist zeer belangrijk vanwege het hoge organische stofgehalte.

Lees ook Nieuw mestbeleid wordt zware dobber

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.