Home

Achtergrond

Aanpassing regelgeving melkleasen correct

De voorzieningrechter van de rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat de overheid correct heeft gehandeld inzake de beperking van het verleasen. De Stichting Handen af van Melkleasen heeft daarmee het kort geding dat zij had aangespannen verloren.

Volgens de stichting was de Europese verordening gebaseerd op een onjuiste uitleg van het Thomson-arrest van het Europese Hof. Hierdoor zou ook de richtlijn van de minister van landbouw onrechtmatig zijn. Volgens de voorzieningenrechter is daar echter geen sprake van.

Volgens de stichting had er ook een fatsoenlijke overgangsregeling moeten komen. De rechter was van mening dat quotumhouders die hun quotum volledig verleasen voldoende tijd hebben gekregen om maatregelen te treffen in verband met de aangepaste regelgeving. De regels zijn al ruim een jaar bekend en tot en met 31 januari 2005 hebben de verleasers de tijd om het quotum eventueel te verkopen. Ook kan de verleaser ervoor kiezen om dit melkjaar het quotum nog volledig te verhuren en per volgend melkjaar te verkopen. Deze overdrachten moeten dan wel voor 1 februari 2005 worden gemeld bij het COS. Detail is dat er volgens de voorzieningenrechter geen verbod is op het volledig verleasen, maar dat de consequentie daarvan is dat de rechten na een jaar aan de nationale reserve worden toegevoegd.

Meer informatie Uitspraak van het Gerechtshof
Lees ook Bij aan- en verkoop geldt de netto-aankoop voor 70% norm

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.