Home

Achtergrond

Paarden en struisvogels beperken mestplaatsingsruimte nog verder

In het nieuwe mestbeleid zullen paarden en struisvogels ook worden meegeteld. Hierdoor wordt de toch al steeds krapper wordende mestplaatsingsruimte nog verder beperkt. Tot nog toe tellen paarden niet mee voor de mestwetgeving. Dit gaat echter veranderen volgens het ministerie.

Dit meldt het Agrarisch Dagblad. In de Europese regels staat dat alle dieren die voor gebruiks- en/of winstdoelen worden gehouden, worden meegeteld voor de mestregelgeving. Hieronder vallen dus ook paarden en struisvogels. Het is nog onduidelijk hoeveel plaatsingruimte er benodigd is voor paarden. Het ministerie van landbouw zegt geen gegevens te kunnen geven. Ook het Landbouw-Economisch Instituut (LEI) heeft hierop geen antwoord. Het is onduidelijk hoeveel paarden er in Nederland worden gehouden. De productschappen Vee, Vlees en Eieren schat het aantal op zo’n 400.000 stuks.

Later dit jaar komt er meer duidelijkheid over het aantal, want sinds 1 januari 2004 moeten alle paarden, pony’s en ezels worden geregistreerd met een chip. 400.000 paarden hebben ruwweg 100.000 hectare land nodig. Waarschijnlijk zullen niet alle paarden meetellen voor de mestwetgeving. Hobbyhouders met één of twee paarden maken een goede kans aan de mestwetgeving te ontsnappen, maar boeren met paarden en manegehouders niet. Op agrarische bedrijven stonden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar 120.000 paarden. Het aantal paarden bij maneges en andere professionele houders is onbekend.

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.