Home

Achtergrond

Oost-Europese werknemers mogelijk sneller aan de slag

De kans is groot dat Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven toch tijdelijk versneld werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen in dienst mogen nemen. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) gaat met LTO afspraken maken om meer Nederlandse werknemers aan het werk te krijgen. Als dit overleg lukt, kunnen Nederlandse bedrijven van 1 juni tot 1 september 2004 versneld een tewerkstellingsvergunning krijgen voor Oost-Europese werknemers. De vergunningen zijn maximaal twee maanden geldig.

De Tweede Kamer heeft eind april een motie aangenomen waarin het kabinet werd verzocht over een periode van twee maanden versneld vergunningen in de land- en tuinbouw te verlenen. Voorheen had staatssecretaris Rutten van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de agrarische sector niet als zogeheten tekortsector aangemerkt.

Het CWI beoordeelt op basis van het aanbod van werknemers en het aantal vacatures of een sector in aanmerking komt voor een versnelde vergunningverlening. Bij deze vergunningverlening is de procedure binnen maximaal twee weken afgehandeld. De land-en tuinbouw kwam niet in aanmerking omdat een groter aanbod van Nederlandse werkzoekenden werd verwacht. Het CWI erkent nu dat een extra aanbod van bijstandsgerechtigden niet zal kunnen voorkomen dat er tekorten aan arbeidskrachten ontstaan.

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.