Home

Achtergrond

Financiële bijdrage klein gasverbruik vervalt

Tuinders met een klein gasverbruik ontvangen geen financiële bijdrage meer. De sectorcommissie energie van het Productschap Tuinbouw (PT) heeft dat besloten. De regeling, waarbij tuinders met een jaarlijks gasverbruik van minder dan 30.000 kubieke meter een tegemoetkoming voor de hoge gasprijs kunnen ontvangen, vervalt met ingang van 1 januari 2004.

Tuinders met gasverbruik van onder de 30.000 kubieke meter gas hebben jarenlang een beroep kunnen doen op de zogenoemde ’kleine bijdrageregeling’. Deze groep telers valt door het relatief geringe gasafname in het fors duurdere kleinverbruikerstarief. Ze betalen dus gemiddeld een hoger bedrag voor een kubieke meter aardgas dan een collega met een gasafname van meer dan 30.000 kubieke meter. Het verschil tussen kleinverbruikers- en het tuinbouwtarief hebben deze tuinders de afgelopen jaren via een speciale regeling terug kunnen krijgen.

De sectorcommissie energie heeft deze week besloten de regeling al voor dit jaar op te heffen. De belangrijkste reden voor dit besluit is onder meer de liberalisering van de energiemarkt op 1 juli. Dat betekent dat er na die datum geen sprake meer is van een speciaal glastuinbouwtarief. In de afgelopen jaren schommelde de gemiddelde uitkering per aanvrager tussen de 170 tot maximaal 670 euro. Overigens kunnen betreffende telers tot 1 september 2004 nog wel een aanvraag indienen over het verbruiksjaar 2003.

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.