Home

Achtergrond

Bij zowel verkoop als aankoop melkquotum geldt de netto-aankoop voor 70% norm

Nog steeds zijn er onduidelijkheden over de berekening van de 70% norm bij melkquotum. Een melkveehouder moet minimaal 70% van het quotum zelf volmelken, om zijn quotum te behouden. Het COS heeft een aantal vragen en voorbeelden op een rij gezet om misverstanden te voorkomen.

Zoals eerder al besproken is het quotum op naam per 1 april 2004 in principe het uitgangspunt. Aankoop gedurende het quotumjaar wordt niet meegerekend, maar verkoop wel. Dat is op zich duidelijk.

Maar wat als een veehouder eerst koopt en vervolgens weer verkoopt. Stel dat een veehouder 100.000 kilo melkquotum bezit, hij koopt 80.000 kilo erbij en verkoopt vervolgens 70.000 kilo. In dat geval is de hoeveelheid geregistreerd quotum per 31 maart van de betreffende heffingsperiode het uitgangspunt. In dit voorbeeld dus 110.000 kilo.

Stel dat een veehouder al zijn quotum verkoopt en vervolgens toch weer als nieuwe producent straat door de aankoop van nieuw quotum. Dan geldt ook de hoeveelheid geregistreerd quotum per 31 maart van het betreffende quotumjaar. Dat is dus de hoeveelheid nieuw aangekocht quotum.

Alle transacties die vóór 1 februari 2005 worden ingediend worden geregistreerd. In dit geval is er niets aan de hand. Worden de transacties na 1 februari 2005 ingediend, en heeft de eigenaar zelf niet geproduceerd, dan vervalt het overige quotum.

Meer informatie Vraag - antwoord mededeling van het Productschap Zuivel

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.