Home

Achtergrond

Afspraken met inspecteur wijzigen niet door later genomen besluit Financiën

Een ondernemer maakte bij staking afspraken met de belastinginspecteur over de waarde van het onroerend goed in bewoonde staat. Later volgt een besluit met daarin opgenomen percentage voor waarde in bewoonde staat, welke gunstiger zijn dan de gemaakte afspraak.

Een horecaondernemer staakte zijn onderneming per 31 december 1999, op dat moment wordt het bedrijfspand privé-vermogen. Het pand bestaat uit een horecapand met aangebouwde woning met eigen ingang. Voor de berekening van de boekwinst is de ondernemer, in verband met zelfbewoning, er vanuit gegaan dat de waarde 80 procent van de taxatiewaarde bedraagt. De belastinginspecteur accepteerde dit niet. Daarna is er tijdens een gesprek de afspraak gemaakt waarbij de waarde van het gehele pand, inclusief woongedeelte, wordt gesteld op 90 procent van de taxatiewaarde.

Later komt er echter een besluit van Financiën waardoor voor de waarde bij zelfbewoning 65 procent van de taxatiewaarde mag worden berekend. Het Hof Leeuwarden oordeelt dat de ondernemer gebonden is aan de uitkomsten van het gevoerde overleg, welke een compromis was voor beide partijen. De ondernemer is immers akkoord gegaan met de toepassing van een hoger percentage terwijl de inspecteur heeft geaccepteerd dat het overeenkomen percentage zou worden toegepast op de waarde van het hele pand en niet alleen op het woongedeelte. De ondernemer kan zich niet beroepen op het nadien bekend geworden besluit ook al wordt in het besluit vermeld dat de aldaar opgenomen werkwijze geldt als beleid voor alle aanslagen die op het tijdstip van publicatie nog niet onherroepelijk vaststaan.

Meer informatie Uitspraak van het Hof Leeuwarden
Meer informatie Besluit van het ministerie van Financiën

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.