Home

Achtergrond

Varkensvrije zones van tafel in reconstructiegebieden

Er komen geen varkensvrije zones. Dit heeft minister Veerman besloten op grond van het onderzoek van Alterra en het Centraal instituut voor dierziektecontrole (CIDC). De varkensvrije zones voegen niets toe aan de bestrijding van dierziekten. Veerman en ook verschillende provincies hadden al aangegeven van de varkensvrije zones af te willen.

De varkensvrije zones, ter voorkoming van de verspreiding van dierziekten, waren aanvankelijk één van de belangrijke peilers van de reconstructieplannen. Maar verandering van beleid en hygiëne voorschriften hebben deze overbodig gemaakt. Met name het feit dat het mogelijk is om preventief te enten bij een uitbraak van ziekten maakt de zones feitelijk nutteloos.

Minister Veerman, heeft dan ook samen met de staatssecretarissen van VROM en Verkeer en Waterstaat, de provincies en de Vereniging Nederlandse Gemeenten afgesproken om de varkensvrije zones, zoals reeds opgenomen in de reconstructieplannen, te laten vervallen. In veel reconstructieplannen waren de grenzen van de varkensvrije zones al zo gunstig mogelijk gelegd voor de bestaande bedrijven en waren oplossing gezocht voor de bedrijven die in de knel kwamen.

Doordat de varkensvrije zones van tafel zijn, hoeven er niet direct bedrijven verplaatst te worden. Alleen bedrijven die in de extensiveringsgebieden liggen worden beperkt in de uitbreidingsmogelijkheden.

Meer informatie Bericht van het ministerie van LNV

Lees ook Overijssel vergroot bouwblokken en wil varkensvrije zones schrappen

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.