Home

Achtergrond 189 x bekeken

Van Geel: “Nieuwe stanknormen alleen geldig bij reconstructieplan”

De nieuwe stanknormen gelden alleen voor gebieden waar het reconstructieplan is vastgesteld. Dat heeft staatssecretaris Van Geel de kamer meegedeeld in een brief. Omdat het gebruik van de nieuwe normen door een uitspraak van de Raad van State van tafel is geveegd, kunnen deze slechts worden toegepast in gebieden waar een reconstructieplan is vastgesteld.

Als er geen reconstructieplan is vastgesteld gelden gewoon de oude normen uit de Richtlijn veehouderij en stankhinder 1996. Het maakt niet uit of een gemeente in een reconstructiegebied ligt of niet. Zolang er geen reconstructieplan is vastgesteld gelden de oude normen. Het kan dus zijn dat vergunningen, welke al volgens de nieuwe normen waren beoordeeld, moeten worden teruggedraaid. Met name voor de pluimveehouderij valt dit ongunstig uit.

Al eerder gaf Van Geel aan geen voorstander te zijn van één landelijke stankwet, zoals in een de motie Koopmans was voorgesteld. De staatssecretaris wil in de Handreiking voor het bevoegd gezag voorzien in een andere beoordelingssystematiek voor stankhinder in de niet reconstructiegebieden. Hierbij zal de uitspraak van de Raad van State in ogenschouw worden genomen.

Meer informatie Brief over toepassing nieuwe omrekeningsfactoren
Meer informatie Brief met reactie op motie Koopmans

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.