Home

Achtergrond

Uitbetaling ontkoppelde premies akkerbouw waarschijnlijk later

Akkerbouwers moeten waarschijnlijk een jaar langer wachten op de ontkoppelde Europese premies. De ontkoppelde premies worden niet per 2005, maar per 1 januari 2006 uitbetaald. De uitbetaling van ontkoppelde EU-premies voor de melkvee- en vleesveehouderij volgen naar verwachting pas in 2007 of 2008.

Het Agrarisch Dagblad meldt dit op basis van diverse bronnen die over deze zaak in overleg staan met het ministerie van landbouw. Het ministerie zelf wil niet inhoudelijk reageren, maar meldt dat er naar verwachting later deze maand een bericht volgt.

Dit heeft waarschijnlijk niet tot gevolg dat deze premiegelden niet worden uitbetaald. De gelden worden vooralsnog in de gekoppelde vorm uitbetaald. Over de nieuwe Europese premies is juli vorig jaar beslotent.

De vertraging bij de uitbetaling van de ontkoppelde premies wordt veroorzaakt door de ingewikkelde administratie die nodig is voor de nieuwe premies. Ook definitiekwesties, die eerst uitgewerkt moeten worden alvorens kan worden overgegaan tot uitbetaling, spelen de ambtenaren van landbouw parten. Voor de melkveehouderij is bij voorbeeld van belang wat precies wordt verstaan onder permanent grasland. De bepaling daarvan is van belang voor de toedeling van de compenserende melkpremies.

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.