Home

Achtergrond

Terrein met afgebroken kassen toch vrijgesteld van overdrachtsbelasting

Een terrein waar de kassen voor levering zijn afgebroken, maar waar de funderingen tijdens de verkoop aan een projectontwikkelaar nog in de grond zit, wordt voor de overdrachtsbelasting aangemerkt als bouwgrond. Dat oordeelde het Hof Den Bosch afgelopen februari in een zaak waar de inspecteur van de belastingen vond dat geen sprake was van een bouwterrein.

De ondernemer had een koopovereenkomst gesloten op 8 april 1994. De levering heeft pas in januari 1999 plaatsgevonden. Volgens het Hof heeft de verkoper voldoende aangetoond dat de kassen voor levering zijn afgebroken.

Omdat in de notariële akte van levering was opgenomen dat de koper de grond ging gebruiken als bouwgrond voor woningbouw, is volgens het Hof aangetoond dat dit is gedaan omwille van bebouwing door de koper. Het Hof merkte de grond daarom aan als bouwterrein in de zin van artikel 11, lid 1, letter a, ten eerste, van de Wet OB. Zodoende is de verkrijging van de grond ingevolge artikel 15, lid 1, aanhef en onderdeel a, van de WBR vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Meer informatie Uitspraak Hof Den Bosch

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.