Home

Achtergrond 314 x bekeken

Reconstructieplan Limburg goedgekeurd

Het Rijk heeft donderdag het reconstructieplan Limburg goedgekeurd. Zoals bij alle plannen zijn ook hier de varkensvrije zones vervallen. Limburg is de eerste provincie met een goedgekeurd reconstructieplan. Met de inwerkingtreding van het reconstructieplan is ook de Wet Stankemissie en de bijbehorende regeling van toepassing geworden.

De goedkeuring van het Limburgse plan maakt een eind aan jarenlange plannenmakerij. In juli zullen de provincie Limburg en het Rijk een bestuursovereenkomst sluiten. Hierin wordt afgesproken hoeveel geld er beschikbaar is voor het bereiken van de doelen uit het reconstructieplan. Een van de middelen om de doelen van de reconstructie te bereiken is bedrijfsverplaatsing. Alleen bedrijven die levensvatbaar zijn zullen worden verplaatst naar een duurzame locatie.

Met de goedkeuring van het reconstructieplan treedt ook de Wet stankemissie in de plaats van de Richtlijn veehouderij en stankhinder 1996. Met name voor de vleeskalverhouderij en varkenshouderij pakt dit nadelig uit, behalve voor vleesvarkens, opfokberen en opfokzeugen welke worden gehouden in stallen met chemische of biologische luchtwassers. Hier bieden de nieuwe normen juist meer ruimte voor uitbreiding. Voor de pluimveehouderij pakt het in de meeste gevallen ook gunstig uit.

Meer informatie Lees ook Van Geel: “Nieuwe stanknormen alleen geldig bij reconstructieplan”

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.