Home

Achtergrond

Margeregeling ook van toepassing op paarden gekocht van particulieren

Het Europese Hof van Justitie bepaalde onlangs dat de marge-regeling ook op paarden, die zijn gekocht van een particulier, van toepassing is. Het paard wordt hierbij dus aangemerkt als gebruikt goed. Gevolg hiervan is dat slechts de door de handelaar gemaakte winst belast is met BTW. Dit ter voorkoming van dubbele belasting.

In artikel 28b van de Wet op de omzetbelasting 1969 (Wet OB) is de zogeheten ‘margeregeling’ opgenomen. Doel van deze regeling is om slechts de winstmarge op goederen, die door een wederverkoper van particulieren zijn aangekocht in de heffing van BTW te betrekken. Immers, als een particulier verkoopt kan hij geen BTW in rekening brengen. Zou bij verkoop over de hele verkoopsom BTW in rekening gebracht moeten worden, dan zou de BTW-druk wel erg hoog worden. Met de margeregeling wordt nu bereikt dat niet de hele koopsom, maar ‘slechts’ de winstmarge van de handelaar is belast met BTW. De margeregeling is enkel van toepassing op ‘gebruikte goederen'. De margeregeling is dan ook vooral bekend in de autowereld, de wereld van de ‘occasions’. Daar immers ruilen particulieren op grote schaal een gebruikte auto in, die vervolgens weer wordt doorverkocht.

Het Europese Hof van Justitie heeft nu beslist dat ook dieren – in het berechte geval paarden – onder de margeregeling kunnen vallen. Op zich is dat niet heel bijzonder, maar toch is de beslissing van de Europese rechter van belang voor alle handelaren in dieren, die regelmatig dieren innemen van particulieren. Voor hen kan deze beslissing een forse belastingbesparing betekenen. In zo’n geval is het overigens uitkijken voor ondernemers die zo’n ‘margedier’ kopen. Voor hen bestaat er geen recht op aftrek van voorbelasting. Een bij auto’s overigens bekende problematiek. (mr. S.F.J.J. Schenk)

Meer informatie Arrest van het Europese Hof van Justitie

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.