Home

Achtergrond

Wevab tuinbouwgrond kan hoger worden vastgesteld

Bij verkoop van grond door glastuinders aan gemeenten of projectontwikkelaars mogen zij bij de waardebepaling van hun grond uitgaan van de hoogste mogelijke agrarische waarde. Het gevolg is dat tuinders hierdoor minder inkomensbelasting hoeven te betalen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.

De uitspraak van de Hoge Raad maakt een eind aan de jarenlange strijd tussen de belastingdienst en een tuinder bijgestaan door makelaarskantoor Vollebregt-Barten. Deze strijd ging over de Waarde in het economisch verkeer bij Agrarische Bestemming (Wevab). Bij verkoop is de verkoopprijs boven de Wevab namelijk fiscaal belast, tot deze waarde is de verkoop onbelast.

In deze zaak draaide het om een tuinder die zijn tuin in 1995 verkocht aan de gemeente. Daarbij werd er één koopsom vastgesteld voor de grond, de opstallen en andere zaken. Bij de waardebepaling van de grond moest volgens de makelaar worden uitgegaan van de hoogst mogelijke agrarische waarde. Daarbij wordt uitgegaan van onbebouwd grond en wordt er rekening gehouden met clustervorming. Hij berekende een Wevab van € 19. Volgens de belastingdienst moest bij de waardebepaling van de grond echter worden uitgegaan van bebouwde grond en hoefde er geen rekening gehouden te worden met clustering. Zij kwamen uit op een waarde van € 14,50. De Hoge Raad stelde de tuinder in het gelijk.

Gedurende de procesperiode zijn er in verschillende soortgelijke zaken compromissen gesloten. Hierbij kwamen adviseurs en belastingdienst doorgaans in het midden uit. De belastingdienst geeft zich nog niet gewonnen en start een nieuwe procedure. Daarbij nemen zij het standpunt in dat alleen met clustervorming van bedrijven rekening gehouden mag worden als daadwerkelijk geclusterd kan worden. Volgens belastingadviseur Jan Heerema, die de procedure namens de tuinder voerde, kan altijd uitgegaan worden van de waarde van onbebouwde grond.

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.