Home

Achtergrond

Vermogensbeheerstichting mogelijk alternatief voor bedrijfsovername

Het NAJK heeft onderzoek laten doen naar bedrijfsovername in de vorm van een vermogensbeheerstichting. Dit heeft als voordeel dat de andere kinderen niet benadeeld worden en dat de lasten voor de bedrijfsopvolger veel lager zijn. Om deze overname vorm te kunnen toepassen zal wel de wet op enkele punten moeten worden aangepast.

Het NAJK heeft donderdag het rapport aan staatssecretaris Wijn van Financiën aangeboden. Door bedrijfsovername in de vorm van een vermogensbeheerstichting (VBS) te laten plaatsvinden, worden de overige kinderen niet meer benadeeld en kan dit tevens dienen als pensioenvoorziening voor de bedrijfsstaker. Daarnaast blijft het vermogen bijeen en heeft de bedrijfsopvolger een behoorlijk financieringsvoordeel.

Bij een VBS wordt het vermogen met name de grond en de productierechten ondergebracht in de stichting ondergebracht. De bedrijfsgebouwen en het vee en de machines worden direct door de bedrijfsopvolger afgerekend. De stichting kan werken met of zonder uitkeringen. Bij een VBS met uitkeringen krijgen de stakers (ouders) of overige kinderen jaarlijks een bedrag uitgekeerd. Deze uitkering is dan gebaseerd op terugkoop van de middelen via huurkoop.

Een groot voordeel van de VBS is dat het vermogen van de stichting bij een eventueel faillissement altijd buiten schot blijft, behalve wanneer de VBS natuurlijk garant staat voor een lening.

Voordat de VBS al vorm van bedrijfsovername kan worden ingevoerd, moet de wet echter op een aantal punten worden aangepast. Het erfrecht hoeft in principe niet te worden aangepast. Fiscaal gezien moet er wel wat aangepast worden. Het belangrijkste is dat de VBS samen met de onderneming als fiscale eenheid moet worden gezien.

Meer informatie Het complete rapport over de Vermogensbeheerstichting

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.