Home

Achtergrond

Tuinders die zaken doen met gekeurde uitzendbureaus mogelijk niet vervolgd

Staatssecretaris Rutte van Sociale zaken onderzoekt de mogelijkheid van een ‘publiek keurmerk’ voor uitzendbureaus. Agrarische bedrijven zouden dan gevrijwaard blijven van vervolging als er fraude bij deze bedrijven geconstateerd zou worden. Sociale zaken kijkt hierbij naar aansluiting bij het Register Inleenarbeid (RIA).

LTO-Nederland heeft bij het ministerie van Sociale Zaken er al eerder op aangedrongen om agrarische bedrijven die zaken doen met gecertificeerde uitzendbureaus te vrijwaren van eventuele vervolging bij fraude. Het ministerie onderzoekt nu de mogelijkheden om zich aan te sluiten bij het door LTO opgezette certificeringssysteem. Maar staatssecretaris Rutte ziet hier wel juridische haken en ogen.

LTO is in 1998 het project Handmatige Agrarische Loonbedrijven (HAL), gestart in 2002, wijst tuinders de weg naar bonafide loonbedrijven. Aan het RIA-keurmerk (Register Inleenarbeid Agrarisch) kunnen ze zien of ze te maken hebben met een bonafide bedrijf dat volgens de regels werkt en premies en belastingen afdraagt. Van gecertificeerde loonbedrijven met keurmerk worden twee keer per jaar de boeken gecontroleerd. Naar schatting heeft een derde deel van bedrijven dit RIA-keurmerk.

Lees ook LTO: tuinders stimuleren in zee te gaan met gecertificeerde uitzendbureaus

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.