Home

Achtergrond

Toch loonheffing over werknemer buitenlands uitzendbureau

Nederland kan toch belasting inhouden op het loon van buitenlandse werknemers in dienst van een buitenlands uitzendbureau. Dit gebeurt veelal bij Polen die in de Nederlandse tuinbouw werkzaam zijn.

Tot nu hoefde geen loonheffing te worden ingehouden indien de werknemer korter dan 183 dagen werkzaam is. Door het nieuwe besluit van Financiën naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad is hier nu een stokje voor gestoken. Vaak waren in Nederland woonachtige Polen op papier werkzaam voor een Pools uitzendbureau, maar in de financiële geldstromen was hiervoor geen enkele aanwijzing. Ook eindigde het arbeidscontract met het Poolse uitzendbureau meestal ook als de inhuurder hier in Nederland geen beroep meer op de werknemer deed.

Door het nieuwe besluit wordt de Nederlandse inhuurder als werkgever beschouwd en is dus altijd belasting verschuldigd, tenzij de betrokkenen kunnen aantonen dat er een werkelijk dienstverband bestaat tussen de Poolse werknemer en het Poolse uitzendbureau. De belastingheffing ligt in principe bij het Poolse uitzendbureau, maar indien hieraan niet wordt voldaan dan kan dit ook op de Nederlandse werkgever worden verhaald. In ieder geval lijkt het inhuren van Poolse arbeid door dit besluit duurder te worden. Het besluit treedt per 1 januari 2004 in werking.

Meer informatie Besluit van het ministerie van Financiën

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.