Home

Achtergrond

RBV subsidie ingetrokken omdat pluimveehouder kippen op zijn bedrijf aanvoerde

Een pluimveehouder had subsidie aangevraagd in het kader van de Regeling beëindiging Veehouderijtakken (RBV). Deze werd in eerste instantie toegekend. Volgens de regeling mogen na toekenning echter geen dieren meer worden aangevoerd op het bedrijf. Dat gebeurde toch en LNV trok de toegekende subsidie in. Het argument dat de kippen al eerder waren gekocht veranderde hier niets aan.

De veehouder vroeg subsidie aan voor de beëindiging van zijn bedrijf. Die kreeg hij bij besluit van 28 februari 2002 toegekend met de daaraan gekoppelde voorwaarden. In artikel 25 van de regeling staat dat alle kippen binnen 15 maanden nadat de subsidie is toegekend moeten zijn afgevoerd. Artikel 26 meldt dat nadat deze 15 maanden termijn is ingegaan er geen dieren meer mogen worden aangevoerd die behoren tot de tak die beëindigd is.

Op 14 maart 2002 voert de pluimveehouder toch nog kippen op zijn bedrijf aan. Dit is tegen de regels. LNV besluit daarop de verleende subsidie in te trekken. Het argument van de pluimveehouder dat hij de kippen al op 10 oktober 2001 heeft gekocht en dat deze datum als datum voor de aanvoer moet worden beschouwd, wordt direct van tafel geveegd. Er bestaat geen twijfel over dat 14 maart 2002 geldt als de datum van aanvoer van dieren en de subsidie dus terecht is ingetrokken.

Meer informatie Uitspraak van de Raad van State

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.