Home

Achtergrond

Minister Veerman gaat mogelijkheden voor grondbank verder uitwerken

Resultaten van onderzoek naar de mogelijkheden voor grondbanken zijn voor minister Veerman aanleiding om publiek-private grondbanken verder uit te werken. Belangrijk hierbij is dat is gebleken dat een grondbank ruimte geeft voor de door de overheid gewenste extensivering en melkveehouders de mogelijkheid biedt tot duurzaam ondernemen.

Op basis van het vooronderzoek en een aantal projecten heeft minister Veerman besloten tot verdere operationalisering van een publiek-private grondbank. Dit meldt de minister in een brief aan de kamer. Het onderzoek volgde uit de aanbeveling van het Rapport Commissie Herstructurering Veehouderij. Uit het onderzoek bleek dat een grondbank het mogelijk kan maken om zowel overheidsdoelstellingen op het gebied van extensivering te bereiken, als ook melkveehouders in staat te stellen duurzaam te ondernemen.

Een grondbank is in deze context niet bedoeld als een buffer voor uitrui, maar gaat het erom dat aangekochte grond weer in pacht of erfpacht wordt uitgegeven met de nodige gebruiksbepalingen. Veerman richt zich eerst op de extensivering van de veehouderij, waarna een bredere inzet zal worden bekeken.

Uiterlijk dit najaar wil de minister een besluit nemen over de implementatie van de grondbank.

Meer informatie Brief van minister Veerman aan de Tweede Kamer

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.