Home

Achtergrond

'Milieukeur varkensvlees heeft toekomst'

Varkensvlees dat onder Milieukeur wordt geproduceerd kan uitgroeien tot een duurzaam concept dat voldoet aan een brede marktvraag. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR en de Erasmus Universiteit. Het milieukeur wordt dan tussen de bedrijven in de keten gebruikt; bij de communicatie met de consument zal het merk ‘De Hoeve varkensvlees’ worden gebruikt.

De kostprijs van varkensvlees met Milieukeur ligt volgens de onderzoekers niet veel hoger dan van gangbaar vlees. Met Milieukeur kunnen aan de consument garanties op het gebied van milieuwinst en productkwaliteit worden gegeven, maar hoeft de prijs niet omhoog. Dat kan door een efficiënte inrichting van de keten.

Om het Miliekeurvlees verder in de markt te zetten, is verbreding in de afzet binnen het keurslagerskanaal nodig. Verdieping moet komen op het gebied van welzijn, de voederschakel en ammoniakreductie. Een betere verwaarding is op termijn mogelijk door een nog bredere afzet naar bijvoorbeeld grootgebruikers, horeca en regionale supermarkten.

Milieukeur varkensvlees wordt in Nederland geproduceerd onder verantwoordelijkheid van De Hoeve. Tot nu toe produceren slechts ruim tien varkenshouders onder het keurmerk. Onder regie van de stichting AKK (Agro Keten Kennis) is Milieukeur varkensvlees een zogenoemd co-innovatieproject, waarin verschillende onderzoeksinstellingen samenwerken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.