Home

Achtergrond

Landbouwvrijstelling wederom volgens het nieuwe regime per 27 juni 2000

Opnieuw wordt overbrenging van de woning naar het privé-vermogen niet toegestaan per 26 juni 2000, maar uitsluitend per 27 juni 2000. Overbrenging is dan echter niet meer interessant omdat over het verschil tussen WEV en WEVAB moet worden afgerekend. Het blijft dan ook afwachten op een uitspraak van de Hoge Raad.

De gerechtshoven in Leeuwarden en ’s Hertogenbosch hebben onlangs uitspraken gedaan die in de lijn liggen van eerdere uitspraken. Ook in deze zaak werd benadrukt dat de tuin, ondergrond en opstal één geheel vormen en dus niet afzonderlijk of privé- of bedrijfsvermogen kunnen zijn. Alleen de grond overbrengen naar privé-vermogen is dus niet mogelijk.

Ook omtrent de mogelijkheid om de overbrenging per 26 juni 2000 te laten plaatsvinden zijn de rechters eenduidig. Dat is niet mogelijk. De wet biedt hier geen mogelijkheid voor en er is ook geen overgangsregeling ingebouwd. Wel werd net als andere zaken toegestaan dat indien de heretikettering op 26 juni 2000 niet mogelijk was, er geheel vanaf te zien en alles bij het oude te laten.

Het blijft dus wachten op een uitspraak van de Hoge Raad over deze kwestie. Verandert er niets dan zal in de meeste gevallen de bedrijfswoning als ondernemingsvermogen aangemerkt blijven.

Meer informatie Uitspraak Gerechtshof ‘s Hertogenbosch
Meer informatie Uitspraak Gerechtshof Leeuwarden
Lees ook Wijziging landbouwvrijstelling: ook tweede ronde verloren!

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.