Home

Achtergrond

Fiscale gevolgen gedeeltelijk statusverlies landgoed beperkt door nieuw besluit

Als een deel van een landgoed krachtens de Natuurschoonwet haar status verliest, kon dit flinke gevolgen hebben. Soms moest alsnog over het gehele bedrag dat buiten de invordering was gebleven worden afgerekend. Het ministerie heeft nu een besluit genomen om dit te voorkomen. Nu hoeft alleen te worden afgerekend over het waardeverschil per datum van overlijden of schenking.

Als een landgoed, al dan niet gedeeltelijk, binnen 25 jaar na overlijden of schenking haar status verliest, dan moet er alsnog met de fiscus worden afgerekend. Bij een geheel statusverlies moet over het gehele bedrag dat buiten de invordering is gebleven alsnog worden afgerekend.

Bij een gedeeltelijk statusverlies wordt voor dit gedeelte gekeken naar de bestemmingswaarde en economische waarde per datum van het statusverlies. Dit kan, zeker als de schenking als een heel aantal jaren terug heeft plaatsgevonden, flink oplopen. De som van deze twee waarden is echter wel begrensd door de totale economische waarde van het gehele landgoed.

Financiën heeft nu besloten dat moet worden afgerekend over het verschil in bestemmingswaarde en economische waarde per datum van het overlijden of schenking in plaats van de datum van statusverlies.

Meer informatie Besluit van het ministerie van Financiën
Meer informatie Volledige tekst natuurschoonwet

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.