Home

Achtergrond

Accountantsverklaring Minas zonder financiële controle voegt niets toe

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft in vier vergelijkbare uitspraken dwangsommen van de minisister van LNV vernietigd. De verplichte accountantsverklaring was door de veehouders wel aangeleverd, maar hierop was aangegeven dat de financiële administratie niet was gecontroleerd.

De achterliggende gedachte van de accountantsverklaring bij de Minas-aangifte is dat er een koppeling gelegd wordt tussen de mineralenboekhouding en de financiële boekhouding. Op deze manier zouden volgens LNV eerder onregelmatigheden kunnen worden gecontroleerd.

Tijdens de zitting heeft LNV echter bevestigd dat ter voldoening van de verplichte accountantscontrole, zoals in de meststoffenwet opgenomen, zij genoegen neemt met een door de accountant ondertekend rapport van bevindingen, waarbij deze accountant verklaard dat hij de financiële administratie van het bedrijf niet heeft gecontroleerd. De verklaring is dan echter niet meer dan de al eerder gedane aangifte door de veehouder.

Het College oordeelde dan ook dat er geen zwaarwegend belang is om een dwangsom op te leggen en de veehouders onnodig kosten te laten maken voor een accountantsrapport. In alle vier de zaken werd de dwangsombeschikking vernietigd.

De verplichte accountantscontrole is inmiddels niet meer nodig.

Meer informatie Volledige uitspraken van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven

Copyright © Agrocount.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.